onsdag, mars 15, 2017

Okonomiyaki Japanska pannkakor

Vi har gjort det! Hittat en maträtt som ALLA äter av! Detta är "unheard of" i vår lilla familj. Sonen äter endast om maten är stark av chili eller innehåller kött- (både jag och min make är vegetarianer´sedan ungefär 20 år tillbaka så kött serveras inte ofta hemma hos oss), Stark mat =  ungefär kryptonit för Lily. Juliana äter endast italienska pasta rätter med god aptit- HATAR svensk husmanskost, vilket självklart råkar vara Lilys stora favorit.
Så matlagning hos oss innebär att åtminstone ett av barnen kommer hänga läpp/matvägra/grina/äta mackor till middag. Men så är det. FRAM TILLS IGÅR!
Då ställde jag mig och gjorde Japanska pannkakor- som egentligen inte alls liknar vanliga pannkakor- vilket för övrigt råkar vara sonen och Lilys bästa maträtt och resten av oss tycker det är en dessert och vägrar äta det till middag. Men JAPANSKA pannkakor är matiga, fulla med vitkål och smaker och äts med sweet and sour sås- hos oss. För visst, googlar du Okonomiyaki- som de heter på japanska så kommer du att behöva införskaffa ett helt skafferi med varor som man inte använder till vardagsmaten- så gör inte jag. Jag MODDAR hellre receptet. Tar det jag har hemma och anpassar måltiden så den fungerar med våra matvanor- och OH boy! Jag har hittat hem!

Receptet:
Saras "okonomiyaki" ca 6 st pannkakor

Ekologisk Vitkål ca 1/4 huvud utan stocken
en tumme färsk ingefära
5-7 Salladslökar
1-2 msk vinäger (den du har hemma- dock ej balsamvinäger, jag använde vitvinsvinäger)
en gnutta socker
3 dl mjöl
1,75-2dl vatten
3 ägg
2 msk olja (jag använde rapsolja)
salt
svartpeppar

Blanda den strimlade vitkålen med hackad ingefära och skivad salladslök i en bunke. Häll över vinägern, socker och lite salt för att mjuka upp dem och påbörja "tillagningen"

Blanda smeten i en annan bunke.

Rör sedan ihop "vitkålssalladen" med smeten.

Stek i stekpanna med olja på medelvärme- de blir rätt tjocka så se till att de blir genomstekta. Salta och peppra på dem , lägg dem en sväng i ugnen om  du vill få dem genomvarma och genomstekta.
Stek shitakesvamp, skiva fler salladslökar och gör i ordning edamamebönor som serveras till dina pannkakor.

Vid serveringen- ta en pannkaka bred på sweet´´n´sour sås (om du vill), lägg på svampen, salladslök och lite japansk soja, ringla lite majonäs över och bönorna vid sidan om.
Detta är otroligt gott!
LOVAR!




Äkta okonomiyaki innehåller fläsk och annat som vi inte äter har hemma.  Jag tog denna bild från internet för mitt foto från gårdagen fick kommentaren att det såg ut som en hög bajs. Men det smakade ju SKITgott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar